Home » Beelddenken

Wat is beelddenken en waarom kan je hierdoor vastlopen met leren?

 

Je hebt twee manieren van informatieverwerving en -verwerking. De ene manier doe je vanaf je geboorte;  de visuele manier. Dit is zintuigelijk, redeneren van geheel naar delen, intuïtief aanvoelen. Het wordt beïnvloed door kijken, verbeelden en intuïtief aanvoelen zonder besef van de opeenvolgende denkstappen. In een beeld zit geen volgorde; het komt tegelijk. 

De andere van informatieverwerving en -verwerking is op een verbale manier. De manier wordt vooral op school ontwikkelt; gebaseerd op stap voor stap, op volgorde, analytisch redeneren. Het wordt beïnvloed door luisteren, taal en bewustzijn van tijd.

Deze verbale vaardigheden heb je nodig op school voor o.a. goed luisteren,  lezen, rekenen, plannen, op tijd komen.

 

Aan het einde van de basisschoolperiode kan je op beide manieren informatie verwerven en verwerken met een lichte voorkeur voor één van de twee manieren. Je past de manier aan naar de opdracht. 

Helaas blijkt dat 1 op de 4 leerlingen de basisschool verlaat met onvoldoende verbale capaciteiten*.

*Europees PISA-onderzoek 2018

Wat kan CP Vlinder voor jou of je kind betekenen?

Wil je weten of beelddenken de belemmering is voor het leren van onder andere de schoolse vakken, zoals begrijpend lezen, spelling, lezen? De coach van CP Vlinder kan dat voor jou of voor je kind onderzoeken. 

Gecertificeerd om het 'Wereldspel'- en een beelddenkonderzoek af te nemen.

Gecertificeerd 'Ik leer anders' Trainer

Beelddenken is geen stoornis, maar een oorspronkelijke leerstrategie die alle mensen van nature in meer of mindere mate kunnen inzetten. 

Gecertificeerd 'Beelddenken in bedrijf' Trainer

Gecertificeerd 'LEREN LEREN methode' Trainer

Voor PO, VO, MBO en HBO